News:

Welcome to C5alive, the best place for help & advice on how to get the most from your iconic Sinclair C5. Check the meetings section today for events near you.
C5alive.co.uk  - Keeping the C5 Alive !!


Author Topic: J'ai un C5!!!!  (Read 26744 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Umpa

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 889
  • Battery level: 1
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #120 on: 22, May, 2009 - 06:18:57 »
The only alternative is to wire the battery directly to the contol box with the brown and blue wires. The normal method is to cut the ignition block off and stick some battery terminals on the end. This was always an rubbish effort and you can cross wire the battery.

As above - wait for a wiring kit, will save heart ache.
« Last Edit: 24, May, 2009 - 20:38:55 by Umpa »

Offline minimin

  • Full Member
  • **
  • Posts: 202
  • Battery level: 0
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #121 on: 22, May, 2009 - 12:15:59 »
Rightyho. I'll do both. I'm going to do Umpa's suggestion for the battery clamps (but not butcher my poor little battery block!) with new wires. And when the new wiring kits are in, save one for me Karl!
Thanks
Mark

Offline minimin

  • Full Member
  • **
  • Posts: 202
  • Battery level: 0
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #122 on: 22, May, 2009 - 12:18:56 »
Also, if anyone has taken apart a control  box, is it essential to have the blue wire soldered? I don't have it, and my C5 has no indicators etc. Also, the wires both have connection heads, not soldering ones.
Thanks
Mark

Offline Umpa

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 889
  • Battery level: 1
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #123 on: 23, May, 2009 - 21:06:13 »
Not sure what your talking about when you say soldered. Mine are fixed via little nuts inside the control box and are fine.

Offline minimin

  • Full Member
  • **
  • Posts: 202
  • Battery level: 0
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #124 on: 24, May, 2009 - 00:03:55 »
Also, if anyone has taken apart a control  box, is it essential to have the blue wire soldered? I don't have it, and my C5 has no indicators etc. Also, the wires both have connection heads, not soldering ones.
Thanks
Mark
Well there are pictures of a C5 control box with the blue wire going under the board and being soldered on. I was just wondering (before I do anything!) Has anyone got any pictures of their control box set ups?
Thanks
Mark

Karl

  • Guest
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #125 on: 24, May, 2009 - 08:17:33 »
Go to the downloads section of the main website;
http://www.c5alive.co.uk/downloads2.htm

..then scroll down to,and click on, the instructions for wiring the old style 12v QR wiring kit;
http://c5alive.co.uk/pub/downloads/QR-Power-Wiring-Fitting-Guide/QR-full-guide.pdf

The piccies there might be of use  :)

Offline minimin

  • Full Member
  • **
  • Posts: 202
  • Battery level: 0
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #126 on: 24, May, 2009 - 22:50:31 »
ANYONE GOT A PICTURE OF THE C5 CONTROL BOX WITH THE CORRECT WIRES IN PLACE?
THANKS
MARK

Offline Retro Andy

  • Global Moderator
  • Millennium Member
  • *****
  • Posts: 2097
  • Battery level: 12
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #127 on: 25, May, 2009 - 09:56:36 »
I sent two pictures a couple of weeks ago, have a look back on this post (May 9th) also Umpa sent another picture i think. 

Retro Andy

Offline minimin

  • Full Member
  • **
  • Posts: 202
  • Battery level: 0
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #128 on: 29, May, 2009 - 21:11:03 »
Right. I've had it. The electrics don't work. I've tried to do it but the stupid thing won't work. They (the wires) are all hooked up as advised, minus the x6 row of stuff, I don't have any of that. But, I have started testing. To make the motor go, i can connect the - motor to the bottom of the relay and it goes.
BUT I have started testing. The motor works when I connect it to the battery and the C5 makes a loud noise which is the belt rubbing on the drive cog. When I pedal and put on the motor, then it works too, but is silent. What is all this about? Is it normal?
Thanks
Mark

Offline Umpa

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 889
  • Battery level: 1
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #129 on: 29, May, 2009 - 22:09:39 »
Does the pod light up and are you using the original battery loom or the c5 wire kit ?

Offline minimin

  • Full Member
  • **
  • Posts: 202
  • Battery level: 0
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #130 on: 29, May, 2009 - 22:18:17 »
I'm using the original wires and nope the pod doesn't light up. The circuit I have is

Battery ------- Switch --------- Motor¬
 ----------------------------------------

Offline Umpa

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 889
  • Battery level: 1
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #131 on: 29, May, 2009 - 22:52:44 »
Right, so your not using any of the c5 electronics, and have wired the motor to the battery via a switch?
 


Offline minimin

  • Full Member
  • **
  • Posts: 202
  • Battery level: 0
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #132 on: 29, May, 2009 - 23:00:17 »
Yep. I sort of realise why people love/hate the C5.

Offline scott

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 68
  • Battery level: 8
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #133 on: 29, May, 2009 - 23:31:12 »
hi mark you should have had the box i sent you repaired by martin  it would have saved you all this time and trouble  and saved the time drinking ale and taking the .... out of the mancs  cheers scott

Offline minimin

  • Full Member
  • **
  • Posts: 202
  • Battery level: 0
Re: J'ai un C5!!!!
« Reply #134 on: 30, May, 2009 - 00:05:34 »
I think that is where the box is going. Sorry